Bij de bevalling is het belangrijk om te bellen naar 06-511 027 89 bij:

  • Ongerustheid
  • (Ruim) helderrood bloedverlies
  • Vruchtwaterverlies: wanneer de vliezen overdag breken dan horen we dat graag zo snel mogelijk (ook als je nog geen weeën hebt). Gebeurt dit ’s nachts (en heb je nog geen weeën) dan hoeven we niet direct gebeld te worden maar bel dan de volgende ochtend tussen 8 en 9 uur. Bel ons wel direct (dag en nacht) als het vruchtwater niet helder is of als het hoofd van de baby bij de laatste controle niet ingedaald was (ga als dit het geval was even rustig liggen en wacht tot we bij je zijn om het te controleren).
  • Weeën: de bevalling begint meestal met weeën. In het begin zijn dit vaak onregelmatige buikkrampen met langere tussentijd. Na verloop van tijd gaan deze buikkrampen over in echte weeën en zullen ze pijnlijker worden, langer duren en vaker komen. Voel je vrij om ons te bellen wanneer jij daar behoefte aan hebt, maar bel ons in ieder geval wanneer je twee uur achter elkaar weeën hebt die elke 3-5 minuten komen en een minuut duren. Bel ons ook wanneer je onophoudelijk drukgevoel hebt. Als je al eens eerder bevallen bent kan het allemaal sneller verlopen, het is dan raadzaam ons eerder te bellen! Dit bespreken we met je op het spreekuur.

Wanneer je minder dan 37 weken zwanger bent en denkt dat je weeën en/of vruchtwaterverlies hebt, is het belangrijk dat je ons direct belt!