Weeën zullen door bijna elke vrouw als pijnlijk worden ervaren. In welke mate de pijn wordt ervaren verschilt per vrouw. Pijn is natuurlijk niet prettig, maar pijn bij de bevalling heeft wel een functie! Je lichaam maakt daardoor een hormoon endorfine aan, dit fungeert als een pijnstiller. Hierdoor wordt je lichaam gevoeliger voor oxytocine, het hormoon dat de weeën en de bevalling bevordert.

Een paar tips voor het opvangen van de pijn:

  • Afleiding: zorg vooral in het begin voor afleiding zoals lezen, muziek luisteren, tv kijken of iets dergelijks.
  • Houdingen: probeer als de pijn heftiger wordt verschillende houdingen uit om te bepalen wat voor jou het prettigst is: Folder: welke houding past bij jou
  • Warmte & warm water: warmte helpt ter ontspanning, dus zorg voor prettige omgevingswarmte, kleed je warm. Of gebruik kruiken, een bad of douche ter ontspanning.
  • Ademhaling: concentreer je op je ademhaling, pas op dat je niet verkrampt of je adem gaat inhouden. Probeer te ontspannen en blijf rustig ademhalen. Door te ontspannen kunnen de hormonen beter hun werk doen.
  • Massage: als weeën sterker worden kan een massage van onderrug of benen zeer prettig zijn. Ook het constant druk uitoefenen op de onderrug door 2 vuisten kan prettig zijn.
  • Geboorte-TENS: een TENS is een apparaatje waarbij je jezelf door middel van elektrodes op je rug kleine stroomstootjes toedient. Deze doorbreken de pijnprikkel in de zenuwbanen. De geboorte-TENS neemt de pijn niet helemaal weg, maar vermindert het vaak wel. Geboorte-TENS is niet schadelijk voor moeder en kind. Zie voor verdere informatie: www.geboortetens.nl.

In onze praktijk hebben we bevalbaden als ook Geboorte-TENS beschikbaar voor verhuur.

Pijnstilling in het ziekenhuis

Als de weeën zo pijnlijk zijn dat je het niet meer ziet zitten, of wanneer je niet meer ontspannen kan zodanig dat het de baring dreigt te stagneren, kan pijnstilling in het ziekenhuis een optie zijn. Hierbij moeten de conditie van moeder en kind wel constant bewaakt worden. Dat betekent daarom dat we de bevalling aan de begeleiding van de gynaecoloog of de verloskundige van het ziekenhuis moeten overdragen.

Opties van pijnstilling in het ziekenhuis zijn: een ruggenprik, remifentanil-pompje of pethidine.

Alle voor- en nadelen van het gebruik van pijnstilling tijdens de bevalling en informatie over baringspijn lees je in deze folder: Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn. Of kijk hier het filmpje.