Termijnecho

Elke zwangere krijgt een termijnecho aangeboden. Dit is een echo die plaatsvindt tussen 10 en 12 weken. Door middel van het meten van de kruin-stuitlengte (CRL) van de baby kan bepaald worden hoe ver de zwangerschap gevorderd is en wanneer de uitgerekende datum zal zijn.

SEO = ’20-weken echo’

Het Structureel Echoschopisch Onderzoek (SEO) is een uitgebreid echoscopisch onderzoek van je baby dat plaatsvindt tussen 18 en 22 weken. Belangrijkste doel van deze echo is het opsporen van lichamelijke afwijkingen bij je baby. Deze echo is dus geen pretecho! 

De keus om de SEO uit te laten voeren ligt bij jou als zwangere. Ook het wel of niet doen van vervolgonderzoek bij een eventuele afwijking wordt ook bepaald door jezelf. De SEO brengt geen risico’s mee voor moeder en kind. Ook deze echo vindt plaats in onze praktijk.

Uitslag
Op basis van de SEO kan geen uitspraak gedaan worden dat jullie kindje gezond is. Niet alle afwijkingen kunnen opgespoord worden door middel van een echo. Anderzijds is het zo dat eventuele bijzonderheden die wel gezien worden niet altijd wat te betekenen hebben. Wanneer er wel iets afwijkend of iets onduidelijks gezien wordt is er vervolgonderzoek mogelijk in een gespecialiseerd ziekenhuis. Dit zal in de meeste gevallen de Isala klinieken in Zwolle zijn.

Downloaden van de brochure over de SEO in verschillende talen kan hier.
Nog meer informatie is te lezen op http://onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

GUO

Soms verwijzen we je naar de Isala klinieken voor een 20 weken echo. Deze echo heet dan Geavanceerd Ultrageluids Onderzoek (GUO). Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand in je (nabije) familie een aangeboren afwijking heeft.

Overige echo’s (groei, ligging en dergelijke)

Sommige zwangeren hebben recht op aanvullende echo’s bijvoorbeeld om de ligging of groei te bepalen. Deze echo’s met medische indicatie worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Daarnaast bieden wij standaard elke zwangere bij 30 en bij 35 weken een groeiecho aan. Deze bieden wij als praktijk aan om de zorg voor elke zwangere en ongeborenen baby te optimaliseren.
 
Wij maken gebruik van het programma Tricefy om digitaal de foto’s van de echo te versturen. Op deze manier zijn jullie in staat om je leuke plaatjes te delen met familie en vrienden, te gebruiken voor je digitale babyfotoboek en om ze makkelijk op sociale media te plaatsen. Dit programma voldoet aan de wet gegevensbescherming en daarom zullen jullie foto’s anoniem zijn bij ontvangst.