Vruchtbaarheid na je bevalling

Normaal gesproken zal het bloedverlies na de bevalling maximaal 6 weken duren. Wanneer het bloedverlies is gestopt zou je weer kunnen vrijen. Omdat je niet precies weet wanneer je weer ongesteld wordt, is het aan te raden voorbehoedsmiddelen te gebruiken als je niet snel opnieuw zwanger wilt worden! Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kan je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het is dus verstandig om al vrij snel na de bevalling (of al in je zwangerschap) weer over anticonceptie na te denken als je niet snel weer zwanger wilt worden. Het geven van borstvoeding is geen volledige bescherming tegen een nieuwe zwangerschap.

Tijdens je kraamtijd en bij de nacontrole zullen we anticonceptie met je bespreken.

Anticonceptieconsult

Wanneer je meer wilt weten over anticonceptie kan je bij ons een afspraak maken voor een anticonceptieconsult. Wanneer je pas bevallen bent kunnen we dit combineren met de nacontrole.
We kunnen dan anticonceptie voorschrijven als je dat zou willen. En wanneer je dit wenst kunnen we in een tweede consult een spiraaltje of een Implanonstaafje plaatsen.

De kosten hiervoor worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering.
Het anticonceptiemiddel kan je met een recept van ons bij de apotheek ophalen, deze wordt alleen vergoed als je hier een aanvullende zorgverzekering voor hebt.

Mocht je alvast informatie willen van tevoren kijk dan eens op de volgende websites:
deverloskundige.nl
anticonceptie.nl